Як правильно вибрати каву: основні критерії
Випити філіжанку улюбленого запашного напою — справжня насолода. Ніщо не може її зіпсувати, якщо правильно обрати каву з насиченим смаком та ароматом. «Арабіка» чи «Робуста», у зернах чи мелена — питань багато, але на всі є відповіді. Читайте далі у нашій статті про основи вибору кави та секрети приготування смачного напою.
Як обрати сорт кави?
Існує чотири найвідоміших різновиди кави. Серед лідерів – «Робуста» та «Арабіка», а іншими, «Ліберікою» та «Ексцельзою», цікавляться рідко. Виникає питання – яку каву обрати для приготування найкращого напою?
Насправді все залежить від особистих уподобань. «Арабіка» має вишуканий аромат та притаманну кислинку. В світі найбільше продають та споживають саме цей сорт. «Робуста» — міцна та з високим вмістом кофеїну. З такими властивостями вона стає частим компонентом в блендах.
«Ліберіка» та «Ексцельза» закривають популярну четвірку. У сорту «Ліберіка» приємний аромат, але слабкий смак з низьким рівнем кофеїну. Сорту «Ексцельза» притаманний солодкуватий та тропічний присмак. Вони не продаються в чистому вигляді, оскільки найкраще свої властивості розкривають саме у кавових блендах.
На Zavari можна знайти готові суміші з різними пропорціями зерен, що дозволяє кожен раз насолоджуватись новими смаками: екзотичним, фруктовим, фісташковим, шоколадним, горіховим, карамельним. Визначити найсмачнішу для себе каву можна шляхом дегустації, на яку ви можете записатися на нашому сайті, залишивши заявку.
Критерії правильного вибору кави
Перший критерій, від якого залежить ваше задоволення, як гурмана — якість зерен. Це основа всього процесу створення запашного напою. Вибрати якісну каву ви можете і за наступними критеріями:
- Свіжість. Після обсмаження каву вживають на 4-7 день, коли вона найкраще розкриває смак і аромат. Максимальний термін — 30 днів. Для герметичних пакувань, де відсутнє повітря, термін зберігання зерен і смакових властивостей — 1-2 роки.
- Ступінь обсмаження. Основними вважаються три різновиди: світлий, середній і темний. Вибір залежить від способу приготування напою. Для крапельного підійдуть зерна світлого обсмаження. Середній ступінь — універсальний, підходить для будь-якого способу варіння кави. Темне обсмаження зерен підійде для гурманів, які люблять тягучу консистенцію, гірчинку та розбавляють каву молоком.
- Помел. Рекомендується молоти каву перед вживанням. Для приготування у турці підійде дрібний помел, для еспресо — трохи грубший, для френч-преса чи гейзерної кавоварки — грубий. Середній помел вважається універсальним.
Як вибрати каву для кавомашини
Робити улюблений напій достатньо легко, якщо знати як правильно обрати каву для кавомашини. Спеціальних зерен для кавового апарату немає, але існують певні нюанси, які потрібно враховувати:
- Обирайте зерна середнього розміру. Техніці з ними простіше працювати.
- Не використовуйте ароматизовану та карамелізовану каву. Віддушки, які виділяються в процесі готування, можуть зіпсувати агрегат. Особливо це актуально для моделей з металічними та керамічними жорнами.
- Не беріть маслянисті сорти зерен. Наприклад, камерунські.
- Проявіть уважність до твердості зерен. Якщо кавомашина з керамічними елементами, буде ризик їх пошкодження.
Аби правильно вибрати каву для кавомашини з різними жорнами треба пам’ятати про нюанси роботи техніки із різними видами зерен.
Мелена чи в зернах: що обрати?
Досвідчені кавомани та бариста кажуть, що вибрати смачну каву можна тільки у зернах. Звичайно, мелена кава також буває високої якості, але вона залежить від упакування, дати помелу, умов зберігання. Якісна кава в зернах відрізняється за смаковими властивостями. У змеленому вигляді вона чиста, оскільки в її складі немає домішок, лушпиння і інших непотрібних складових.
Є декілька критеріїв, які допоможуть вибрати каву в зернах високої якості:
- Пакування. Рекомендується вибирати вакуумне. Як варіант, у металевій банці.
- Строк придатності. При вакуумному пакуванні він може бути від 12 до 24 місяців.
- Постачальник. Вибирайте надійний інтернет-магазин та відомі торговельні марки. Це зменшить ризик отримати гірку, пересмажену каву з поламаними зернами.
- Запах. Після відкриття пакування має бути приємний терпкий аромат. Якщо є запах горілого, товар неналежної якості.
Не ризикуйте та не робіть помилок. Краще правильно вибрати каву з першого разу в перевіреному місці. Улюблений напій має приносити задоволення, а не розчарування. Окрім того, зерна потрібно правильно зберігати у герметичній ємності у прохолодному місці без сонячних променів та підвищеної вологості.
Кава — не просто напій. Для гурманів це цілий світ. У світі існує понад 2000 сортів та 60 різновидів дерев, з яких збирають зерна. Лишається тільки обрати різновид улюбленої кави, що смакуватиме вам найкраще.